406035304_359328733292861_5971956542642195048_n

Bouwen: wat, waar en voor wie

de rode draad bij de commissie Ruimte & Financiën van 3 en 10 december 

De commissie Ruimte & Financiën had een volle agenda in deze laatste maand van het jaar: er waren twee volle avonden nodig om alle onderwerpen goed te bespreken. 

Bergambacht Oost 

Op 3 december stonden twee woningbouwprojecten centraal. Als eerste boog de commissie zich over de plannen voor de bouw van 513 nieuwe woningen in Bergambacht Oost. Er is nog geen ‘go’ van de provincie, maar een ‘go’ van de raad is wel een teken van politieke lef om aan andere overheden te laten zien dat we dit plan als gemeente echt graag willen, aldus wethouder Boere. Een belangrijk onderwerp was voor veel partijen de manier waarop in de stedenbouwkundige schets de meergeneratiehof is ingetekend. De grootte van de groene buffer en de verkeersverbindingen riepen ook vragen en discussie op. En er was ruim aandacht voor het alternatieve plan dat een groep inwoners van Bergambacht aan de raad heeft gestuurd. De raad gaat op 17 december verder in discussie, voordat er een besluit genomen wordt over het wel of niet verder ontwikkelen van plannen voor dit gebied. 

IJsseldijk-West Ouderkerk

Het tweede bouwplan op de agenda betrof de wijziging van het bestemmingsplan van IJsseldijk-West 13 in Ouderkerk aan den IJssel. Het voornemen is om hier een appartementengebouw met maximaal 32 appartement te realiseren. De belangrijkste discussie in de commissie ging over de hoogte van het nieuwe gebouw. De discussie horende, heeft wethouder Boere voorgesteld om eerst nogmaals met de projectontwikkelaar in gesprek te gaan over de omvang van het te bouwen complex. Het eventueel aangepaste beeldkwaliteitsplan en de aanpassing van het bestemmingsplan komen dan op een later moment weer ter bespreking terug naar de commissie. De raad beslist op 17 december of hij met dit voorstel meegaat, en het agendapunt voor nu van de agenda haalt. 

De beschadigde brug buiten de Veerpoort Schoonhoven

Op 10 december werd de agenda vervolgd met oordeelsvorming over de verschillende scenario’s die op tafel liggen voor de aanpassing van de beschadigde brug buiten de Veerpoort in Schoonhoven. In 2019 is bij werkzaamheden de tweede constructieboog van deze ondergrondse brug ingestort. Dit veroorzaakt een zwakke plek, die een veiligheidsrisico oplevert bij zwaar verkeer. Het college stelt de raad voor om de brug wel te herstellen, maar niet zichtbaar te maken. Uit de discussie blijkt dat sommige fracties dit een goed voorstel vinden dat past bij een verantwoord erfgoedbeleid. Maar andere fracties hebben daar hun twijfels bij. Als het te duur is om de brug volledig te herstellen én zichtbaar te maken, kiezen zij liever voor het goedkoopste alternatief waarbij de stenen van de ontbrekende boog onder de grond bij de brug bewaard worden. Bij de keuze voor deze variant is het wel nodig om te zwaar verkeer op deze plek te weren. De fracties moeten er onderling uit zien te komen, dus ook dit onderwerp gaat als bespreekstuk door naar de raad. 

Een nieuwe huisvestingsverordening

Na dit uitstapje naar historisch erfgoed, bracht het volgende agendapunt de commissie weer terug bij de problemen van deze tijd. Want de Huisvestingverordening 2025-2028 en de toelichting daarbij bevestigde voor de commissieleden maar weer eens hoe belangrijk het is dat er sociale huurwoningen bij komen. De wachtlijst is lang en wordt langer. Een aantal voorgestelde wijzigingen vielen in goede aarde bij de commissieleden, die lof hadden voor het percentage woningzoekenden dat volgens de nieuwe verordening voorrang krijgt bij het zoeken van een nieuwe woning in de eigen kern. In het voorstel van het college wordt dit percentage opgehoogd van 25% naar 40%. Ook was er waardering voor het participatietraject dat gelopen is om tot de vernieuwing te komen. Maar er waren ook vragen over bijvoorbeeld de loting, en over de werkwijze bij het toewijzen van huizen op grond van urgentiebepalingen. Deze vragen zouden zomaar nog kunnen leiden tot één of meer amendementen op het voorliggende voorstel. 

Drie grote onderwerpen gaan dus als bespreekstuk door naar de raad. De overige agendapunten, waaronder de Havenbeheersverordening, mogen op 17 december wel zonder verdere discussie door de voorzitter van de raad afgehamerd worden. 

Wilt u (een van de onderwerpen van) de raadsvergadering terugkijken? Dan kan op de website van de gemeente via: www.krimpenerwaard.nl/vergaderingen-gemeenteraad-en-raadscommissies 

Tekst geschreven door Griffie Krimpenerwaard