Bommenregeling

Krimpenerwaard – In de raadsvergadering van 15 april heeft Leefbaar Krimpenerwaard een principieel standpunt ingenomen tegen het gebruik van gemeenschapsgeld voor het compenseren van private ontwikkelaars via de zogenaamde bommenregeling van het Rijk. Het amendement dat hiertoe was ingediend werd verworpen, maar de bijbehorende motie met duidelijke richtlijnen voor de toekomst werd overgenomen door het college van B&W.

Het betrof een raadsvoorstel waarin de gemeente voorstelde om bij het Rijk een bijdrage aan te vragen uit de ‘bommenregeling’ voor gemaakte kosten rond explosievenonderzoek bij het project Beijerscheweg 2 in Stolwijk. Deze kosten waren door de gemeente voorgeschoten, maar kwamen voort uit een overeenkomst met een private ontwikkelaar. Leefbaar Krimpenerwaard stelde via een amendement voor om geen aanvraag te doen bij het Rijk, omdat dit feitelijk zou neerkomen op het doorsluizen van publieke middelen naar een commerciële partij. Het amendement werd niet aangenomen.

Raadslid Peter Ouwendijk: “De bommenregeling is bedoeld voor gemeenten en voor particuliere vondsten, niet om kosten van ontwikkelaars te dekken. Door toch subsidie aan te vragen, ondermijnt de gemeente de geest van de regeling én neemt ze onnodige reputatie- en financiële risico’s.”

Leefbaar Krimpenerwaard diende daarop een motie in, waarin wordt opgeroepen om vanaf nu geen suppletie-aanvragen meer te doen voor kosten die eigenlijk door private partijen gedragen hadden moeten worden. Ook moet de gemeente alleen nog opdrachtgever zijn bij explosievenonderzoek als het publieke belang duidelijk is of als het een echte particuliere vondst betreft. Deze motie werd door het college overgenomen.

“Wij zijn blij dat het college deze duidelijke lijn nu overneemt,” aldus raadslid Ouwendijk. “Publiek geld moet naar publieke doelen. Daar hoort geen sluiproute bij die private ontwikkelaars voordeel oplevert ten koste van de samenleving.”