Annette loopt stage bij de boa’s
Schoonhoven – Vrijdag 22 juli heeft Annette Kouwenberg, raadslid Leefbaar Krimpenerwaard, een zomerstage gelopen bij de BOA’s van de gemeente Krimpenerwaard. Iedereen is er vast wel eens 1 tegen gekomen. Maar wat doen ze eigenlijk?
Annette werd verwelkomd door BOA Rob die alle ins en outs vertelde over de dagelijkse werkzaamheden van de BOA’s. Hij en zijn team, bestaande uit 6 personen, zorgen voor de handhaving binnen de gehele Krimpenerwaard. Ze zijn gevestigd in het gemeentehuis van Schoonhoven en dus niet gestationeerd bij een politiebureau.
Onder het genot van een kop koffie vertelde Rob dat de taken van de BOA niet gelijk zijn aan die van de politie, maar de BOA’s en de politie werken wel nauw samen. Rob en zijn mede collega’s helpen met toezicht te houden op de lokale orde en veiligheid. Na de koffie zijn Rob en Annette met één van de 3 elektrische auto’s die zij tot hun beschikking hebben en met een lijst met meldingen op pad gegaan. De meldingen zijn heel divers, van klachten van te lang geparkeerde caravans of campers, zwerffietsen, geluidsoverlast tot aan gedumpt afval.
Op de ronde door de Krimpenerwaard spraken ze ook diversen mensen. Zo vertelde een echtpaar wat al heel lang vrijwilligers werk verricht voor een voetbalvereniging dat er al geruime tijd veel overlast is van hangjongeren die dingen stuk maken en als ze vertrekken ontzettend veel afval achter laten. Dus gemeente er is nog een hoop werk te doen.
Annette: “Het was voor mij als raadslid een waardevolle dag en een mooie inkijk bij de BOA’s. Mijn tip is dat u altijd een BOA kunt aanspreken. Ook kunt u een bericht melden over dingen die u in uw omgeving als overlast ervaart. Zodat zij de juiste organisaties kunnen inschakelen voor uw probleem en ergernis en samen zoeken naar een oplossing. Zo houden we de Krimpenerwaard leefbaar. En Rob bedankt voor de gezellige dag”.
Annette loopt stage bij gasthuis
Haastrecht – Donderdag 15 augustus heeft Annette Kouwenberg een bezoek gebracht aan het gezinshuis ValBiDam in Haastrecht. Dit in het kader van de zomerstage van raadsleden en commissieleden van de gemeente Krimpenerwaard. Om zoveel mogelijk informatie te verzamelen en kijken wat er allemaal gebeurt in de gemeente Krimpenerwaard.
Bij het gezinshuis aangekomen werd ik verwelkomd door Lucas en Mirjam. Zij zijn gezinshuisouders van gezinshuis ValBiDam. De naam van dit gezinshuis verwijst naar de kinderen van Lucas en Mirjam die ook in de zorg werkzaam zijn. Allereerst werd de vakantie besproken want zij runnen niet alleen 6 gezinshuizen maar hebben ook een eigen vakantiehuis in Tsjechië. Hier hebben ze van de zomer met een groep van 22 mensen de vakantie doorgebracht. Wat ook betekent dat er ook in vakantie tijd nog veel te doen is voor Lucas en Mirjam om alles draaiende te houden met zo’n grote groep. Dus 24/7 zijn ze er voor de kinderen die onder hun hoede zijn.
Maar wat houdt nu zo’n gezinshuis nu eigenlijk in? Een gezinshuis is een kleinschalige vorm van hulp voor uit huis geplaatste jongeren. De jongeren worden opgevangen in een zo normaal mogelijke leefomgeving. Lucas en Mirjam en hun stagiaires vormen de vaste basis en bieden ook professionele begeleiding. De hoofddoelstelling van hun gezinshuis is een veilige gezinssituatie te bieden, waar middels de nodige rust, structuur en begeleiding, de ontwikkeling van de kinderen wordt gestimuleerd. Het kind mag en kan zichzelf zijn.
Bij de vorm van gezinshuizen zoals ValBiDam staat het creëren van een huiselijke sfeer voorop. Daarnaast is het contact met de biologische ouders zeer belangrijk en waardevol en wordt dit waar mogelijk gestimuleerd. De jongeren kunnen tot hun 21ste in het huis blijven wonen maar dat kan eventueel naar 23 jaar met een verlengde jeugdzorg.
Tijdens mijn bezoek heb ik deze huiselijke sfeer zelf mogen ervaren. Ik heb kennis mogen maken met 2 bewoners van gezinshuis ValBiDam. Ik vond het mooi om te ervaren hoe ze de dagelijkse bezigheden met elkaar bespraken aan de gezellige grote eettafel. Dit is waar het gezinshuis voor staat en daar veel waarde aan hecht.
Op de stelling dat alles in de zorg en vooral bij jeugdzorg de kosten de pan uit rijzen stelde ik de vraag of zij nog wel genoeg middelen hebben om hun gezinshuizen te blijven runnen? Omdat Lucas en Mirjam al heel lang gezinshuizen beheren weten zij met goed ondernemerschap alles zo goed mogelijk te bekostigen. Als raadslid heb ik met eigen ogen kunnen zien hoe mooi en met passie de gezinshuizen van ValBiDam worden bestuurd. Maar het welzijn van het kind is het allerbelangrijkste. Wil je meer weten over gezinshuizen? Zie valbidam.com