Krimpenerwaard – De fractie van Leefbaar Krimpenerwaard heeft een brandbrief gestuurd aan het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, de Provincie Zuid-Holland en het gemeentebestuur van Krimpenerwaard. Aanleiding is de aanhoudende overlast, onveilige situaties en slechte bereikbaarheid als gevolg van de langdurige afsluiting van de Kattendijk, in het kader van project KIJK.
In de brief waarschuwt Leefbaar Krimpenerwaard voor de ernstige gevolgen die inwoners van Gouderak en de Lageweg dagelijks ondervinden. “Wat ooit begon als een project met minimale hinder, is inmiddels uitgegroeid tot een onoverzichtelijke situatie vol gebrekkige communicatie, gevaarlijke verkeerssituaties en een totaal gebrek aan coördinatie,” aldus fractievoorzitter Jeffrey Groen.
De partij wijst onder andere op navigatiesystemen die verkeer nog steeds richting de afgesloten dijk sturen, het vastlopen van hulpdiensten door blokkades, en de verslechterde omleidingsroutes. “De afsluiting van de Achterbroek op 1 juli én de gedeeltelijke afsluiting van de N210 maken de situatie nog nijpender. Voor bewoners van de Lageweg betekent dit een omrijtijd van bijna een uur. Dat is onwerkbaar.”
Daarnaast is de kern Gouderak al meerdere keren tijdelijk volledig afgesloten geweest van de buitenwereld, onder meer bij een calamiteit op de alternatieve route. De pont, met beperkte capaciteit, raakte toen direct overbelast. Ook wordt de Schaapjeszijde, een route bedoeld voor fietsers en bestemmingsverkeer, steeds vaker gebruikt door zwaar vrachtverkeer – met gevaarlijke situaties tot gevolg.
In het persbericht benadrukt Leefbaar Krimpenerwaard dat project KIJK geen zelfstandige organisatie is, maar een uitvoeringsproject onder directe verantwoordelijkheid van het Hoogheemraadschap. “Het is het hoogheemraadschap dat verantwoordelijk is voor de planning, afstemming en communicatie. Verwijzen naar derden is niet meer acceptabel.”
Ook de maatschappelijke gevolgen zijn volgens Leefbaar groot. “Ouderen raken in een sociaal isolement, de belbus rijdt onregelmatig, ondernemers worden minder bereikbaar en afvalcontainers blijven soms gewoon staan. En dat terwijl het project nog zeven jaar moet duren.”
In de brandbrief roept Leefbaar Krimpenerwaard op tot directe actie:
- Bestuurlijke regie op afstemming tussen wegbeheerders;
- Voorkomen van gelijktijdige afsluiting van cruciale verkeersaders;
- Heldere en tijdige communicatie in begrijpelijke taal;
- Structurele aandacht voor veiligheid, bereikbaarheid en hulpdiensten;
- Maatwerk voor kwetsbare inwoners en ondernemers.
“Als er straks iets echt misgaat, is een ‘sorry’ niet genoeg. De verantwoordelijkheid ligt nú bij de overheid – en die moet worden genomen,” besluit Groen.