Ontstaan van Leefbaar

Voor het ontstaan van Leefbaar, moeten we eerst een stukje terug in de tijd.

Uit ongenoegen met de gangbare politiek ontstond in 1993 de eerste Leefbare partij in Hilversum, in 1997 gevolgd door Leefbaar Utrecht. De fractievoorzitters hiervan richtten in 1999 met andere gelijkgestemden de partij Leefbaar Nederland op voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2002. In 2001 werd Pim Fortuyn als lijsttrekker gekozen voor die partij.

Pim Fortuyn als Lijstrekker

Inmiddels deden aan de gemeenteraadsverkiezingen – die ook in 2002 plaatsvonden – meerdere Leefbaar partijen mee. Leefbaar Rotterdam viel hierbij het meeste op door lijsttrekker Pim Fortuyn en behaalde een monsterzege met bijna 35% van de zetels.

In het debat wist Fortuyn landelijke politici vaak pijnlijk duidelijk te maken dat de tijd van de achterkamertjes politiek voorbij moest zijn. Iets dat hij met zijn partij LPF voortzette, tot aan zijn trieste moord op 6 mei 2002.

De naam Leefbaar was in ieder geval gevestigd en in veel gemeenten ontstonden partijen met de naam Leefbaar erin. Hoewel in de eerste jaren de echte samenhang nog ontbrak, werd daar later meer in geïnvesteerd.

Zo ontstond in 2002 ook Leefbaar Krimpen, de lokale partij bij ‘onze buren’. Zij wisten hun partij steeds verder uit te bouwen, waar al snel ook behoefte aan samenwerking met andere Leefbare partijen ontstond. Vanuit die behoefte kwam ook het idee voor Leefbaar Krimpenerwaard voort.

Pim Fortuyn (Congres Leefbaar Nederland, 25-11-2001)

''Ik zeg wat ik denk, en ik doe wat ik zeg''

Oprichting Leefbaar Krimpenerwaard

In 2021 nam Jeffrey Groen de uitdaging aan en ging met hulp van de collega’s uit Krimpen aan de slag om Leefbaar Krimpenerwaard op te richten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Jeffrey wist samen met Jeffrey van der Elst en nog een aantal anderen leden een groep Krimpenerwaarders enthousiast te krijgen voor de nieuwe partij.

De uitdaging was wel groot in de gemeente Krimpenerwaard, waar al 3 lokale partijen aanwezig waren. Leefbaar Krimpenerwaard deed als tiende partij mee aan de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. Na een uitvoerige campagne zou blijken of ook in de Krimpenerwaard er behoefte bestond aan een Leefbaar geluid.

Raadsleden 2022 - 2026

Leefbaar Krimpenerwaard deed bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 voor het eerst mee als tiende partij en als derde lokale partij, en behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen in één keer 4 zetels
“Ik ben er trots op dat ik mijzelf de eerste lijstrekker en fractievoorzitter van Leefbaar Krimpenerwaard mag noemen, en dat we in 2022 met 4 zetels in de gemeenteraad zijn binnengekomen.
Jeffrey Groen
Fractievoorzitter
''Wij van Leefbaar willen graag dat het plezierig wonen, werken en recreëren is in de gemeente Krimpenerwaard voor alle inwoners. Wij zijn altijd bereid voor een gesprek om input te krijgen om alle kernen te zien en te horen. Ik kom graag naar u/jou toe''
Annette Kouwenberg - van Herk
Raadslid
“Ik ben er trots op dat ik mijzelf de eerste lijstrekker en fractievoorzitter van Leefbaar Krimpenerwaard mag noemen, en dat we in 2022 met 4 zetels in de gemeenteraad zijn binnengekomen.”
Tjeerd de Wijs
Raadslid
“Ik ben mijn hele leven al een mensenmens en wil graag mensen helpen, vroeger als advocaat, nu als raadslid. Met een brede maatschappelijke achtergrond en juridische kennis en ervaring hoop ik de komende tijd voor de inwoners het nodige te kunnen betekenen.”
Peter Ouwendijk
Raadslid
Op de foto: Peter Ouwendijk (4), Tjeerd de Wijs (3), Annette Kouwenberg – van Herk (2) en Jeffrey Groen (1)

4 zetels voor Leefbaar

Met maar liefst 4 zetels kwam Leefbaar Krimpenerwaard binnen en werd meteen de derde partij van de gemeente. Hoewel wij als enige partij echt grote winst behaalden, was het ons nog niet gegeven om deel te nemen aan een coalitie. Wel werd Leefbaar Krimpenerwaard de grootste oppositiepartij en mag hierin een voortrekkersrol nemen om met de andere oppositiepartijen veranderingen voor de inwoners van de Krimpenerwaard te realiseren.

Commissieleden 2022 - 2026

Leefbaar Krimpenerwaard deed bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 voor het eerst mee als tiende partij en als derde lokale partij, en behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen in één keer 4 zetels
“Ik had nooit gedacht dat ik zoveel energie zou krijgen door te luisteren en te communiceren met mijn mede inwoners en er zoveel mogelijk mee te doen..”
Miranda Verweij - de Koning
Commissielid
“Woningtekort en sport en beweging vind ik belangrijk voor onze Krimpenerwaard. Ook animatie voor jeugd vind ik erg belangrijk. Momenteel is er in de Krimpenerwaard een groot woningtekort en is er weinig vermaak voor de jeugd.”
Thijs Koppe
Commissielid
“Het is jammer dat er steeds minder te doen is in Lekkerkerk en dat het mooie dorp minder bruist als vroeger, Ik zou graag de glorie van het mooie Lekkerkerk terug willen zien!”
Jan Haagsma
Commissielid
“Woningtekort en sport en beweging vind ik belangrijk voor onze Krimpenerwaard. Ook animatie voor jeugd vind ik erg belangrijk. Momenteel is er in de Krimpenerwaard een groot woningtekort en is er weinig vermaak voor de jeugd. ”
Wilco Mourik
Commissielid

Leefbaar zet zich in!

Inmiddels heeft Leefbaar al de nodige zaken onder de aandacht gebracht en zet vol ambitie in om van de Krimpenerwaard een leefbare plek voor iedereen te maken. 

Maak het verschil en wordt politiek actief!

Leefbaar Krimpenerwaard (H2)

Leefbaar Krimpenerwaard is een politieke partij die zich richt op doen. Bijvoorbeeld door gesprekken met inwoners begrijpen waar zij tegenaan lopen en zoeken naar praktische oplossingen. Dat doen wij als Leefbaar Krimpenerwaard ook met belangrijke punten, zoals voldoende woonruimte, goede bereikbaarheid voor alle kernen, natuur met waarde ontwikkelen tegen CO2-uitstoot, en ruime mogelijkheden voor scholing. Zo hebben wij nog veel meer standpunten om de Krimpenerwaard Leefbaar te maken en houden voor iedereen.

Over LK

Leefbaar Krimpenerwaard heeft als lokale partij de steun, kennis en ervaring van andere Leefbare partijen uit de regio, zoals Leefbaar Krimpen, Leefbaar Capelle, Leefbaar Rotterdam en Leefbaar Ridderkerk. Zo staan wij samen sterker om nog meer voor de inwoners van onze mooie Krimpenerwaard te kunnen betekenen. Over Lk